~ Peta Konsep ~

3.1 BANGKAI

Author: siti rohaidah // Category:

APA ITU BANGKAI??

Bangkai ialah semua jenis binatang yang telah mati dengan cara tidak disembelih atau disembelih tetapi tidak disebut nama Allah seperti penyembelihan untuk berhala dan sebagainya. Binatang yang mati dengan cara yang tidak disembelih ini termasuklah seperti yang disebut dalam Surah Al-maidah ayat 3 iaitu :

1. Al-Munkhaniqoh iaitu haiwan yang mati kerana tercekik baik secara sengaja atau tidak.2. Al-Mauqudhah iaitu haiwan yang mati karena dipukul dengan alat/benda keras hingga mati olehnya.3. Al-Mutaraddiyah iaitu haiwan yang mati kerana jatuh dari tempat tinggi atau jatuh ke dalam sumur sehingga mati.4 An-Nathihah iaitu haiwan yang mati kerana ditanduk oleh hewan lain (lihat Tafsir Al-Qur’an Al-Adzim 3/22 oleh Imam Ibnu Katsir).5. Haiwan yang mati karena dimangsa oleh binatang buas.6. Semua haiwan yang mati tanpa penyembelihan, misalnya disetrum.7. Semua haiwan yang disembelih dengan sengaja tidak membaca basmalah.8. Semua haiwan yang disembelih untuk selain Allah walaupun dengan membaca basmalah.9. Semua bahagian tubuh haiwan yang terpotong/terpisah dari tubuhnya. Hal ini berdasarkan hadits :Apa-apa yang terpotong dari hewan dalam keadaan dia (hewan itu) masih hidup, maka potongan itu adalah
bangkai”.


Walaupun bangkai haram hukumnya tetapi ada yang dikecualikan iaitu

1) bangkai ikan dan belalang berdasarkan hadits:“Dari Ibnu Umar berkata: ” Dihalalkan untuk dua bangkai dan dua darah. Adapun dua bangkai yaitu ikan dan belalang, sedang dua darah yaitu hati dan limpa.”Belalang
Ikan2) Janin yang berada dalam perut haiwan yang disembelih. Hal ini berdasarkan hadits yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Ashhabus Sunan kecuali An-Nasa`iy, bahwa Nabi bersabda:“Penyembelihan untuk janin adalah penyembelihan induknya”.
Maksudnya jika haiwan yang disembelih sedang hamil maka janin yang ada di dalam perutnya juga halal tanpa perlu disembelih semula."
Binatang yang tidak disembelih,kemudian binatang itu masih mempunyai sisa-sisa nyawa dan sempat disembelih maka dagingnya halal dimakan. Antara tanda-tanda binatang masih bernyawa ialah darahnya mengalir dan matanya masih bergerak-gerak.

0 Responses to "3.1 BANGKAI"

Post a Comment

~Rehat sebentar mendengar radio~